Hyviä D/A-muuntimia tuntuu olevan maailma täynnä. Vaikka CD-soittimetkin ovat ehkä tekemässä uutta tulemista, on DACcien kysyntä...
Nyt on hyvä muistuttaa näistä laitteista, koska näitä on alkanut mennä kaupaksi. Palaute näistä on ollut aina positiivista, tosin en virtafiltterikriitikoita ole pystynyt käännyttämään, vaikka pikkuisen olen yrittänytkin.
Tästä virtafiltteristä kaikki alkoi. Aika harva filtteri ei leikkaa elävyyttä musiikista, mutta omasta mielestäni tässä on niistä yksi. Tämä vertautuu tässä mjielessä IsoTek Novaan, josta ,myös pidän. Tämä masiina on varsin kohtuullinen hinnaltaan. Ainoa mahdollisesti häiritsevä yksityiskohta on, että laitteen ahterin virtasisäänmeno on mallia IEC-19, joten siihen tarvitaan omanlaisensa kaapeli. Toisaalta LAB12:n valikoimasta löytyy virtakaapeli Knack, joka on melko edullinen. Itse gordian kustantaa 1750 euroa, mikä on mielestäni varsin kohtuullista. HLS on omaan makuuni vailla vertaa!
LAB12:n DAC on itselleni uusin tuttavuus. Mutta myös varsin vakuuttava sellainen. DSD ei tästä laitteesta löydy. PCM loppuu myös 192 kilohertsiin. Aika moneen tarpeeseen tämä kuitenkin riittää. Sisäänmenoja on pari koaksiaalia, USB ja optinen Toslink. Outputteja on RCA ja XLR. Siellä on putkia sisällä ja ääni on varsin rauhallinen, mutta silti tarkka ja erotteleva. Retromittarit ovat omalla tavallaan oikein tyylikkäät. Näyttävät mielestäni livenä paljon paremmilta kuin kuvissa. Kokeilussa tämä on piessyt kalliimpiakin vastaavia laitteita ihan kunnolla. Jos rajoittuminen 24-bittiseen PCM-signaaliin ei haittaa, niin tämä NOS on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. DAC1 reference kustantaa 2950 euroa.
Integre 4 on itseltäni toistaiseksi jäänyt kuuntelematta. Tässä on LAB12:n uusien laitteiden ilmiasu ja mikroprosessoriohjaus. Vakiona on KT150-putket, mutta ne voi vaihtaa myös EL34, 6550, KT88, KT120 -mallisiin, jos haluaa. Tämä puskee ulos 65 wattia, mutta ihan Apogee Scintilloja en tällä ajaisi, 4-ohmiset kaiuttimet ovat vielä kaikin puolin ok. Tässä saa merkittävän määrän vahvistinta melkoisen kohtuullisella hinnalla, joka on 4390 euroa.
Melto2 on erittäin monipuolinen vinyyliesivahvistin, jonka sisältä löytyy sekä putkia että Lundahlin muuntajia. Jos haluaa säätää korjauskäyrää, rasiaimpedanssia tai -kapasitanssia kaukosäätimestä, niin tämä lienee edullisin vaihtoehto. Kaikkia arvokkaita ja arvostettuja vinyyliesivahvistimia en ole omassa setissäni kuullut, mutta uskoisin melto2:n olevan kilpailukykyinen ihan riippumatta siitä, mikä verrokki viereen asettuisi. Toki toimintaperiaatteen takia pitää tsekata, että kuormituksen saa oikeaksi. Erittäin pieniulostuloiselle rasialle, joka samalla vaatii 47k:n kuormitusimpednassin tämä vahvistin tuskin sopii. Muuten kyllä säätövarat ovat todella laajat. Melton2:n hinta on 3850 euroa.
LAB12:n valikoimista löytyy toki paljon muitakin laitteita, on putkietusia ja -päätteitä, passiivietunen ja kuulokevahvari nyt ainakin. LAb12:n hinnasto löytyy täältä Kaikkia edellä mainittuja laitteita saa koekuunteluun. Laitteiden ulkonäöstä voi olla ainakin kahta mieltä, mutta luonnossa nämä ovat mielestäni todella tyylikkäitä omalla vaatimattomalla tavallaan. Otsikon mukaisesti tässä on huippulaitteita keskinkertaisten hinnalla, kannattaa tutustua!