Hyviä D/A-muuntimia tuntuu olevan maailma täynnä. Vaikka CD-soittimetkin ovat ehkä tekemässä uutta tulemista, on DACcien kysyntä...
Nämä ovat hienot kaiuttimet. Hinta ei ole Suomessa halpa, mutta äänenlaatuun nähden edulliseksi uskallan sitä väittää. Bassotoisto on yllättävän ulotteikas, mutta koteloboomi tästä puuttuu. Tälle saa subbarin kaveriksi, mutta en sitä tähän kokonaisuuteen listaa. Akryylinen ovaalijalusta maksaa useampia satasia, mutta sitä on pakko suositella niin äänenlaadullisin, kuin esteettisinkin perustein.
Tähän tulee Furutechin vaihtoehdot, halvempi vaihtoehto on Furutechin bulkkijohdosta kasattu ”perus-high-end -kaapeli” ja hinnakkaampi on myös maahantuojan kasaama DSS 4.1 -pohjainen järeä huippukaapeli. Nämä jälkimmäiset on listahinnaltaan jopa hieman kaiuttimia arvokkaammat, joten realisimi ehkä kääntåä suosituksenkin noiden edullisempien puoleen.
Tässä on mielestäni äänellisesti paras vaihtoehto hintaluokasta riippumatta. Vaikka Magneplanaerit ovat hieman epäherkät, uskoisin tehon riittävän. Jos kuuntelutila on kovin iso tarvitaan isomman vahvistimen ohella myös isommat kaiuttimet. Mutta kyllä tästäkin setistä ääntä lähtee yllättävän kivasti. Korassa on putkia, mutta kokonaisvaltaisempaa putkivaihtoehtoa hakevalle tarjolla on LAB12 integre4.
Tämä on kreikkalaista käsityötä oleva NOS-putki-DAC. Hyvin perinteinen toteutustapa ja HiRes-maksimi 24 bit / 192 kHz. Ääni on pehmeä, mutta silti erityisen tarkka, ei mitenkään mussu. Putkitoimisuus tuo ehkä kompromissia häiriöetäisyyteen, mutta ääni tässä on kaikilta osin huippua.
Hienoja striimereitä on maailma täynnä. Hyvän DAC:n kanssa tietokonekin on riittävä äänilähde. USB-johtoon ja mahdollisesti tietokoneen virtajohtoon ja laitealustaan voi silti satsata. Jos pitää Roonin käyttöliittymästä ja on valmis maksamaan siitä lisenssimaksua, muuttuu Nucleus+ kiinnostavaksi vaihtoehdoksi. Se on hiljainen ja varsin hyvä-ääninen tietokoneen korvike.
Omasta mielestäni virtapuolen merkitys hyvän äänen muodostumiseen on aivan keskeinen. Siksi suosittelen virtapuoleen satsaamista. Kaikki eivät aktiivifilttereistä pidä, vaikka tuo Gordian on mielestäni aivan huippu hintaisekseen ja jopa hinnasta riippumatta. Furutechin täysalumiiniblokki on myös erinomainen ratkaisu. Toki Furutechilta löytyy edullisempiankin ratkaisuja.
Itse satsaisin virtafiltterin / -blokin syöttöjohtoon ja mahdollisesti myös vahvistimen virtajohtoon ja käyttäisin siihen tuota järeää DPS 4.1-johtoa. Toki LAB12:n gordianiin sopii myös merkin oma ja varin edullinen knack-virtajohto. Laitteiden (DAC:in) virtajohdot sitten lompakon paksuuden mukaan. Tuo FP-314Ag+FI-11/FI-E11R on varsin edullinen (listahinta 299 euroa) johto, vaikka siinä on laadukkaat liittimetkin.
Välijohtoihin tarjoan Furuechin vaihtoehtoja . LineFlux on peräti Furutechin tämänhetkinen huippumalli. Se menee hinnaltaan hieman yli parin tonnin. Edullisempana vaihtoehtona löytyy Furutech FA-AlphaS22-pohjainen RCA-kaapeli kiristettävillä Furutechin RCA-liittimillä. Tämä piuha kustantaa listahinnaltaan melko sopivat 369 euroa.
Tuohon vielä päälle Creaktiv laitealustat (2 kpl) 479 euroa/kpl ja Furutech NCF Booster Signalit 229 euroa/kpl ja NCF Boosterit (haluttu määrä) 375 euroa/kpl. Mahdollisesti myös pari Furutech NCF Clear Linea 259 euroa/kpl. Näitä kaikkia suosittelen tosissani, erityisesti laitealustoja. Vaikutus ääneen on oman kokemukseni mukaan iso.
Tässä vielä yhteenveto listahintoineen (hinnat sisältävät ALV:n):
Magneplanar .7 kaiuttimet 2090 euroa / pari
Ovaalialustat kaiuttimiin 690 euroa / pari
Kaiutinjohdot ETI Q500 (yksi pari) nettohinta 780 euroa
KORA TB-140 vahvistin, 5190 euroa
LAB12 dac1 reference D/A-muunnin, 2950 euroa
LAB12 gordian, 1750 euroa
LAB12 knack 20A virtajohto, 295 euroa
Furutech FP-314Ag+FI-11/FI-E11R virtajohto, 299 euroa
Furutech FA-AlphaS22+FP-106R RCA-välijohto, 369 euroa
Listahinta on yhteensä (ilman twiikkejä) 14 413 euroa: Itsestään selvää toki on, että jos joku tuollaisen paketin käteisellä ostaa, niin melkomoinen alennus tuosta irtoaa. Helpostihan tuollaisen kokonaisuuden hankkijalta tulee vaihtolaitteita. No, tällainen kokonaisuus on Logomossa kuunneltavissa ja tällaisen saa myöskin kokonaisuutena tai komponenttikohtaisesti kotikuunteluun. Kyllä tällaisen kokonaisuuden hintaa saadaan tarvittaessa ihan merkittävästikin alas komponentteja vaihtamalla ja vieläpä ilman dramaattisia äänenlaadun huononnuksia. Mutta yllä esitelty kokonaisuus kyllä soi erinomaisesti yhteen.
Magneplanar .7 kaiuttimet 2090 euroa / pari
Ovaalialustat kaiuttimiin 690 euroa / pari
Furutech DPS 4.1 + CF-202R + CF-201R kaiutinjohdot, 2869 euroa
KORA TB-140 vahvistin, 5190 euroa
LAB12 dac1 reference D/A-muunnin, 2950 euroa
Furutech e-TP609E NCF virtablokki, 1850 euroa
Furutech DPS 4.1 + FI-50NCF(R) + FI-E50NCF(R) virtajohto, 1685 euroa
Furutech FP-314Ag+FI-11/FI-E11R virtajohto, 299 euroa
Furutech LineFlux RCA-välijohto 1,2 m, 2100 euroa
Tässä worst-casessa hinta pompsahtaakin sitten vähän ylemmäs, ilman twiikkejä hinnaksi tulee 19 723 euroa. Toisaalta tässä on mukana myös tiettyjä ”finaalikomponetteja”. Tässä johtojen hinnat muodostavat merkittävän osan kokonaishinnasta. Ideana siis olisi, että elektroniikkaa tai kaiuttimia voisi päivittää ylöspäin ilman, että kaapelointia tarvitsisi vaihtaa. Myös tämä kokonaisuus on demottavissa Logomossa sekä saatavissa kotikuunteluun.